Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


George Dandin, avagy a megcsúfolt férj (2008)

2009.04.25

Bemutató 2008. április 25. Játékszín

Mi történik a férj fejében, mikor nem tudja, mi történik asszonya fejében, szívében?


George Dandin: „Furcsa egy szerzet a nemes kisasszony, az én házasságom pediglen életre szóló lecke minden parasztnak, aki fel akar kapaszkodni, és aki nemesi famíliára ácsingózik - ahogy én tettem… Lehetett volna annyi eszem, hogy akármilyen gazdag vagyok, egy derék parasztlányt veszek feleségül, nem pediglen olyan asszonyt vigyek a házamba, aki többre tartja magát nálamnál és szégyelli, hogy a nevemet viseli, és azt gondolja magában: a világ minden kincsével se vásárolhatom meg, hogy így isten igazából a férje legyek. Ökör voltál, George Dandin, hatökör. Rettegek mán hazamenni: valahányszor benyitok a házam kapuján, csak baj vár és keserűség."

Moliére 1668-ban írta ezt a vígjátékát. Nálunk 1853-ban mutatta be a darabot a Nemzeti Színház Férfi galibák címmel. Duda Gyuri címen, Illyés Gyula fordításában a népligetben játszották. A Játékszín 2008. április 25-én tűzi műsorára.

Kritika

Tarján Tamás

"A szobalány Claudine - a cserfességből néha visításba hajszolt Balázsovits Edit - elleste az uraktól, amit paraszti adaptációval érvényesíthetett a madárijesztővé válás terén."

 

A mappában található képek előnézete George Dandin

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.